Op dieet? Doe het niet!

Heel veel mensen die op dieet gaan komen met teleurstellende resultaten terug. Misschien niet direct want meestal val je ook af in het begin. Echter komt het net zo snel of sneller weer terug. Hoe komt dat toch? Waarom werken die diëten nou niet?

Diëten werken niet, dus ga niet op dieet

De meeste diëten vragen je om heel weinig calorieën te nuttigen, voor een bepaalde periode. Doordat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt zal je ook zeker gaan afvallen. Maar ons doel moet niet zijn om af te vallen maar om vetmassa kwijt te raken. Het probleem met deze lage calorie inname, en waardoor het niet voor lang werkt, is dat je vooral spiermassa in plaats van vetmassa zal verliezen.

Je lichaam merkt vrij snel dat hij minder voedsel binnen krijgt, hierdoor gaat hij in een soort overlevingsmodus,  waarbij hij het vet beschermt en spiermassa gaat gebruiken om energie uit te halen.

Het werkt dus niet zo zwart op wit, dat minder calorieën eten dan je BMR zorgt voor het gewenste vetverlies. Als het zo makkelijk was, waarom zijn er dan zoveel dikke mensen? Daarnaast ken je vast mensen die de hele dag door veel eten maar niks lijken aan te komen? Sommige van hun sporten zelfs niet eens! Hoe kan dat?

Overlevings modus

Het lichaam is vrij complex en past zich erg goed aan, aan wat hij binnenkrijgt. Hij zal snel merken als je weinig voedsel binnenkrijgt en zich dan gaan aanpassen. Om die reden gaat hij juist veel opslaan als vet, als reserve voor later. Maar dit is helemaal niet wat we willen.

Een mens kan maanden zonder eten. Dit komt omdat je lichaam zich erg goed kan aanpassen waardoor hij steeds minder calorieën zal gaan verbranden. Hij gaat dan in een overlevings modus. Het mag duidelijk zijn als je lichaam steeds minder zelf gaat verbranden, dat het steeds lastiger wordt om vetmassa te verliezen.

Je lichaam kent het verschil niet tussen een dieet of dat je echt aan het uithongeren bent. Het nadeel is dat je lichaam, in deze modus je spieren gaat aanspreken om energie uit te halen. Minder spieren resulteert weet in een lager metabolisme, wat er voor zorgt dat je minder calorieën zal verbranden. Het mag duidelijk zijn dat we niet in deze modus willen terecht komen. Om die reden dien je dus ook niet op dieet te gaan.

No Comments Yet.

leave a comment

CommentLuv badge