Calorieën tellen

Calorieën tellen is erg belangrijk bij het afvallen. Dagelijks wordt er gesproken over calorieën, op bijna iedere verpakking vind je het bijna tegenwoordig. Maar doe je ook echt iets met deze informatie? Deze informatie is essentieel om blijvend af te vallen.

Wat is een calorie?

Wanneer je calorieën gaat tellen is het handig om te weten wat een calorie nou precies is. Technisch is een calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 liter water met 1 graad te verwarmen. Bij het verbranden van voedsel komt energie vrij. Hoe meer calorieën het voedsel bevat hoe meer energie erbij vrij komt.

Calorieën in je lichaam

Je lichaam verbrandt de hele dag calorieen, zelfs in je slaap. Wanneer je actief bezig bent verbrand je er natuurlijk meer. Maar daarnaast komen er ook een hele hoop calorieën binnen. Wanneer er meer binnen komen dan er uitgaan, krijg je een overschot. Dit wordt opgeslagen als vet en kan later gebruikt worden.

Wist je dat je wel weken tot zelfs maanden zonder eten kan leven? Dit komt doordat je lichaam in overlevingsmodus gaat en steeds minder gaat verbranden. (Je moet dan wel genoeg water drinken) Daarbij gebruikt je lichaam calorieën die hij eerder heeft opgeslagen als vet.

Calorieën tellen

Door te weten hoeveel calorieën je op een dag verbrandt en bij te houden hoeveel er binnen komen kan je heel makkelijk zien of je zult gaan afvallen of niet. Het is heel simpel als er meer calorieen worden verbrand dan er binnen komen zal je afvallen.

Er zijn dieeten die beweren dat je geen calorieën hoeft te tellen maar dit is gewoon grote onzin. Wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan verbrandt, zal je altijd met een overschot blijven wat opgeslagen wordt als vet.

Deze dieeten, vaak  gebaseerd op veel eiwitten/vetten en weinig koolhydraten, danken hun werking doordat je heel snel een vol gevoel krijgt hierbij. Waardoor je automatisch minder zult gaan eten. Maar als je te veel eet, zal je ook zeker gewoon aankomen bij deze dieeten.

Het is hiermee ook één van de grootste leugens in de afval wereld. Eten wat je wilt en afvallen klinkt te goed om waar te zijn, en dat is het dan ook. Dus begin vandaag nog met calorieën tellen.

Hoe moet ik dit bijhouden?

Ten eerste zul je uit moeten zoeken wat je BMR is. Als je weet hoeveel je verbrandt op een dag, kan je hierop een voedingschema gaan maken. Daarnaast zijn er veel sites en apps tegenwoordig waar je overal bij kan houden hoeveel je binnen krijgt.

Ik zelf gebruik de app van DailyBurn, maar ben op zoek naar een vervanger omdat deze vooral gericht is op de Amerikaanse markt. Dus als iemand een goede suggestie heeft? (En anders op de to do list om er zelf één te maken :) ) Op de site van Voedingscentrum kan je van veel producten de waarden vinden. Tegenwoordig staat het ook bijna op alle verpakkingen. Calorieën tellen is echt de beste tip die ik je kan geven om af te vallen. Meten is weten, zeker als je af wilt vallen.

No Comments Yet.

leave a comment

CommentLuv badge