Afterburn effect

Afterburn effect zorgt voor meer resultaat met minder training. Er zijn veel mensen die aan cardio doen om af te vallen. Cardio is goed voor je en het heeft ook veel voordelen. Een voordeel is dat je vet verbrand. Echter al snel nadat je je cardio apparaat hebt verlaten, zal het vet verbranden stoppen. Zou het niet mooi zijn als je zelfs na je workout nog vet zou blijven verbranden? Het afterburn effect zorgt hier voor, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Afterburn effect

In Amerika is het al wat bekender, maar in Nederland hoor je er vrijwel nooit iets over. Dat is jammer, want dit principe kan er zeker voor zorgen dat je meer vet zult verbranden. Het afterburn effect staat ook bekend als EPOC (Excess Post Oxygen Consumption). Het zorgt ervoor dat je metabolisme in een hogere stand blijft draaien na je training, wat er weer voor zorgt je meer vet zal verbranden.

Bovenstaand plaatje laat het beter zien. Normaal na een cardiotraining zal je metabolisme weer snel naar zijn normale snelheid gaan. Zorg je echter voor het afterburn effect, dan zal hij een langere tijd op een hoger niveau draaien. Dit is meerdere malen ook wetenschappelijk bewezen. Toch weten veel mensen het bestaan er niet eens van.

Hoe krijg ik het afterburn effect?

Nu je van het bestaan weet, wil je ook graag weten hoe je het afterburn effect kan krijgen. Het belangrijkste om te onthouden is hoe hoger de intensiteit van de training, hoe meer afterburn effect je zal ervaren. Het is mogelijk om tot 48 uur na je training er zelfs voordeel uit te doen.

Een goede training om het afterburn effect te krijgen, is interval training. Interval training kan je op de meeste cardio toestellen toepassen. Het idee is dat je een jog en een sprintsnelheid aanhoudt en hier tussen wisselt. Gebruik je bijvoorbeeld de loopband dan kan je 1 minuut sprinten, vervolgens 1 minuut joggen en dit blijf je gewoon herhalen. Dit zorgt voor een veel hogere intensiteit dan wanneer je continue op één snelheid blijft rennen.

Train je met gewichten dan kan je ook voor het afterburn effect zorgen door voor meer herhalingen (reps) per set te gaan. Vaak dien je wel het gewicht te verlagen. Zorg er wel altijd voor dat de beweging goed is. We willen immers geen blessure oplopen. Het is bij afvallen altijd aan te raden om gebruik te maken van een spieropbouwende training. Meer spieren = meer vet verbranden.

Ook kun je minder rust tussen sets nemen, dit heeft meerdere voordelen. De intensiteit van de training gaat omhoog waardoor je meer afterburn effect zal krijgen. Je trainingen worden korter waardoor je meer vrije tijd hebt en je minder tijd in de sportschool hoeft te hangen. Dus het is gewoon een win-win situatie. Meer vrije tijd en meer resultaat.

Afterburn training samenvatting

Kleine opsomming van dit verhaal:

 • Hoe hoger de intensiteit, hoe groter het afterburn effect
 • Meer reps zorgt voor hogere intensiteit
 • Minder rust tussen sets zorgt voor hogere intensiteit
 • Interval training bij cardio zorgt voor hogere intensiteit
 • LET OP: Het is wel aan te raden, om wekelijks de intensiteit omhoog te gooien, niet direct als een gek. Luister altijd naar je lichaam. Het is niet aan te raden voor mensen met hartklachten omdat je hartslag zal verhogen door de verhoogde intensiteit.
 • Combineer dit allemaal en je hebt een kortere training op hogere intensiteit en het afterburn effect. Dus meer vrije tijd, meer vet verbranden en sneller je doelen behalen. Ideaal dus!

  Wil je echt alles weten over het afterburn effect, koop dan het ebook How to maximize the afterburn effect for weight loss van Marc Holden. Na het lezen van dit boek, weet je alles wat je moet weten en kan je het direct toepassen in je workouts.

  No Comments Yet.

  leave a comment

  CommentLuv badge